18 Eylül 2011 Pazar

Konserve Fasulye, Ayşe Kadın Fasulye


Herşeyde olduğu gibi kış hazırlıklarında da babannemi yad etmeden geçemicem. Sevgili babannem ruhu şad olsunn Nasıl telaşeye düşerdi bir görseniz? Tarhanası, turşusu, bulguru, kurusu, dirisi derken biz izbe deriz ama kiler dolardı. Ben de bu huyumu ondan almışım galiba yemesek bile kış hazırlığı yapmak zorunda hissediyorum kendimi. Geçen yıl derin dondurucuya koyduğum fasulyeleri çok beğenmedik ve 3 yemeklik fasulye boşa gitti. Bu yıl halamın tarifiyle konserve olarak yaptım. Yemiştim de halam da. Çok güzel oluyor böyle.

Yıkadığım fasulyeleri ayıklayıp doğruyorum. Tencereye biraz yağ koyup önce biberleri sonra domatesleri çok hafif kavurup fasulyeleri ekliyorum. Fasulyenin rengi değişince ocaktan alıp, bir kenera suyunu süzdürüyorum. Kavonozlara basa basa dolduruyorum ki hava boşluğu kalmasın. Kapağını kapatıp ters çeviriyorum. Ertesi gün katılda ısttığım suyu tencereye boşaltıyorum. Tabi önceden kavanozları gazeteye sararak tencereye yerleştiriyorum. (Kavanozlar kırılmasın diye gazetye sarıyoruz.)1-2 taşım kaynadıktan sonra alıyorum. Konservelriniz kışa hazır. Afiyet olsun. Sevgilerimle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder